Den legendariske svenske forfatter var ret produktiv, men hvor mange bøger har Astrid Lindgren skrevet? Se oversigten her.

Astrid Lindgren er en af de mest berømte børnebogsforfattere i verden. Hun er især kendt for fortællingerne om den bomstærke og selvstændige Pipi Langstrømpe og drillepinden Emil fra Lønneberg. På omkring 50 år skrev Lindgren en perlerække af bøger, der siden er blevet pligtlæsning for alle børn (og deres forældre) Fælles for mange af dem, er at de behandler alvorlige og tunge temaer om sygdom, død og savn i børnehøjde – med plads til smil og håb.

Jeg er nok meget barnlig. Jeg har et barn inde i mig, og jeg husker tydeligt hvordan børn opfører sig og reagerer.
Astrid Lindgren i tv-interview
Tweet

Hvor mange bøger har Astrid Lindgren skrevet? Se de bedste her

Ifølge Astrid Lindgren-sällskapet blev det til 34 billedbøger og 41 kapitelbøger.

I løbet af sin karriere skrev Astrid Lindgren over 100 bøger og noveller, så vi nævner ikke dem alle her. I stedet har vi delt dem op i figurer:

Hvis du kender lidt til Astrid Lindgren i forvejen, har du sikkert bemærket, at der mangler nogle ret markante bøger på listen ovenover. Hun skrev nemlig også masser af enkeltstående bøger. Og det er helt, helt utænkeligt at lave en guide til hendes forfatterskab uden at nævne:

Filmatiseringer

Op gennem 1970’erne og 1080’erne filmatiserede svensk tv de største af Astrid Lindgrens værker. Bl.a. Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg blev til egentlige tv-serier, mens Mio min Mio blev lavet til en film i 1983, Brødrene Løvehjerte i 1977 og Ronja Røverdatter i 1984.

I Danmark blev både serier og film vist med dansk stemmer på DR. Det særlige var, at man kunne høre de originale svenske stemmer i baggrunden, og så blev dialogen oversat af en dansk fortæller.

Se f.eks. Pippi Langstrømpe på DR TV her

Sådan gjorde vejret Astrid Lindgren til forfatter

Her i det kolde nord har vi det med at være sure på vejrguderne. Men faktisk kan vi takke dem for, at Astrid Lindgren blev forfatter. I et interview har den berømte svensker fortalt, hvordan hun i marts 1944 faldt på en glat vej og forstuvede anklen.

Der var ikke andet at lave end at skrive, og sådan kom Pippi Langstrømpe ned på papir, selvom det ikke lå i kortene at blive forfatter.

– Pippi havde været i vores hus et år. Min datter opfandt navnet. En dag bad hun mig fortælle en historie. Jeg spurgte: “hvad skal jeg fortælle om?” Og hun svarede: “Fortæl om Pippi Langstrømpe. Sådan startede det hele, selvom jeg altid havde sagt, at jeg ikke skulle være forfatter. Jeg var sikker på, at jeg ikke kunne, fortalte Astrid Lindgren i et tv-interview.

Se interviewet med Astrid Lindgren

Nu har du læst lidt om Astrid Lindgrens forfatterskab. Hvad kan så være bedre end at høre hende selv fortælle? Vi ved desværre ikke, hvornår det her interview er fra, men det er værd at bruge 11 minutter og 44 sekunder på.

Astrid Lindgren døde i 2002. 94 år gammel.

Kender du nogen, der elsker en god historie? Del guiden

Guides efter kategori: