Valget af computer kan være forvirrende, og spørgsmålene er mange. Få svar på det vigtigste: Hvilken computer skal jeg vælge? her.

Du vil egentlig bare gerne finde en ny computer, men alle valgmulighederne er overvældende. Hvis det nogenlunde beskriver din situation, er guiden her til dig. Hvad er vigtigt, når du skal vælge ny computer? Det ser vi på nu.

Hvilken computer skal jeg vælge? I dag og i morgen

Udviklingen på computerområdet går stærkt, men ikke så stærkt som det har gjort. På den ene side skal du finde en computer, der lever op til dine krav og dit behov i dag og allerhelst et stykke ud i fremtiden. På den anden side er der ingen grund til at betale for en computer med en masse muskler, du ikke har brug for.

Du bør derfor overveje dit behov nu og om nogle år. Hvad skal computeren bruges til? Til kontorarbejde og netbank? Filmredigering? At spille nye spil?

Bærbar eller stationær?

Når du har et overblik over, hvad computeren skal bruges til, kan du beslutte om den skal være en bærbar eller stationær. Hvis det er vigtigt for dig, at computeren er kompakt og nem at have med rundt, bør du vælge en bærbar computer – hvis det ikke er det, får du langt mere for dine penge ved at vælge en stationær.

Forskellen på de to computertyper, udover størrelsen, finder vi blandt andet i opgraderingsmulighederne. Det er langt nemmere og billigere at udskifte enkelte dele i en stationær end i en bærbar computer. I sidstnævntes tilfælde er det dyrt og ofte umuligt.

Windows eller Mac?

Debatten mellem Windows-tilhængere og Mac-elskere er det nærmeste vi kommer en direkte religionskrig i computerverdenen. Vi vælger ikke side, men kommer her med nogle generelle betragtninger, begge lejre kan være nogenlunde enige om:

Windows er navnet på et styresystem til computere udviklet af Microsoft. Det bruges på langt størstedelen af verdens computere – og af alle computerproducenter, med undtagelse af Apple (dem med iPhone og iPad).

Mac er navnet på Apples computere. Styresystemet på en Mac er mere lukket, hvilket ifølge mange gør det mere brugervenligt og sikkert end Windows. Til gengæld giver Windows-computere langt mere valgfrihed i forhold til programmer, tilbehør og så videre.

Brugere, der har været vant til det ene styresystem, finder det ofte svært at vende sig til det andet.

Der bliver lavet langt flere Windows-computere end Mac-computere. Det betyder en del i forhold til priser og opgraderingsmuligheder.

Til kontoret

Almindelige kontoropgaver som mails og surfing på nettet er de mindst krævende opgaver for en computer. De fås typisk fra et par tusinde kroner og opefter.

Til dig, der redigerer film

Skal du redigere film i en lidt større skala er det en udbredt opfattelse, at stationære Macs er bedst. Det er dog også dem, der er klart dyrest. Så du får et professionelt arbejdsredskab, men det koster.

Se selv her

Til gameren

Hvis computeren skal kunne spille nye spil, stiller det en del krav til den. Det er umuligt at sige noget håndfast om kravene, men desto nyere spil, desto højre krav stillet det til computeren.

Sådan tjekker du om spillet kan køre på computeren

Hvis du vil tjekke krav i forhold til et bestemt spil, kan du finde spillet på tjenesten Can you Run it? og notere specifikationerne under anbefalede krav (“Recommended Requirements”)

Når du kigger på en ny computer, kan listen så fungere som tjekliste.

Ordbog: Forstå de vigtigste computerforkortelser

En computers tekniske specifikationer består af en masse forkortelser og tal. Her kommer helt korte forklaringer af de vigtigste:

Skån din pengepung og miljøet

Det koster ressourcer at producere og købe en ny computer – både økonomisk og miljømæssigt. Hos danske Refurb finder du brugte computere med garanti.

Hvilken computer skal jeg vælge? Del guiden:

Guides efter kategori: