Vi tager dig med ind i podcastens verden. Få svar på hvad er podcast? Og hvordan man laver en god podcast. Læs guiden her.

Podcast bliver en større og større del af danskernes medieforbrug. For få år siden var det primært unge, der lyttede til podcasts. I dag er det både unge og ældre. Hvad er podcast? Vi dykker ned i det her.

Hvad er podcast?

En podcast er en lydoptagelse, som bliver gjort tilgængelig til senere lytning. En podcast vil typisk bestå af flere afsnit af samme program, som lyttere kan abonere på, og få besked når der kommer nye afsnit.

I Danmark er DR den mest kendte producent af podcasts. Men det er ikke længere et format udelukkende for radiostationer. Også skrevne medier som BT og Watch Medier har podcasts, som supplement til den øvrige journalistik.

Platforme

Podcast har, ligesom anden digital journalistik, traditionelt været gratis. Platforme som Spotify, iTunes og Google Podcast er de mest populære steder at abonnere på det gratis indhold.

De seneste par år er der kommet tjenester, som udover at samle gratis podcasts også producerer en masse eksklusivt indhold, som man ikke finder andre steder.

Den mest nævneværdige af dem er danske Podimo. Her kan du lytte til podcasts af Anders Breinholt, Hella Joof og omkring 100 andre du ikke finder andre steder.

Hvad er podcasts?

Få adgang til hundredevis af danske podcast

Podimo giver dig adgang til den største samling af eksklusive podcasts.
59 kr.
Gratis prøveperiode

Fordele

Der er mange fordele ved at lytte til podcasts – f.eks:

  • Lyt når du har tid og lyst
  • Udnyt din transporttid til at blive klogere på et emne
  • Stort genreudvalg

Hvordan laver man en podcast?

Vil du i gang med at lave din egen podcast, er det heldigvis ikke så kompliceret. Det vigtigste er, at du har en eller flere gode mikrofoner, så man tydeligt kan høre dig og evt. gæster. Selvom du har verdens bedste historie at fortælle, risikerer du at lytterne ikke kommer helt igennem din podcast, hvis lyden er dårlig.

Bedste danske bog om podcast
Hvad er podcast?

Podcastbogen

Af Dorte Palle og Tor Arnbjørn

Der er mange ting at have med i overvejelserne, før man laver en podcast. Hvis du vil have de bedste forudsætninger for at komme godt fra start, er Podcastbogen, af de to erfarne radiofolk Dorte Palle og Tor Arnbjørn, pligtlæsning.

Den nemmeste arbejdsgang

Når du har optaget din podcast, skal den udgives. Godkendelsesprocessen hos Apple (iTunes) og Google kan være besværlig. Vi anbefaler derfor, at du vælger en tjeneste, der gør administrationen nem.

Det kan f.eks. være PodBean, hvor du bare uploader dine lydfiler og vælger de podcast-platforme, du ønsker at være på. Derudover får du detaljeret statistik på lyttere/afspilninger, du kan tjene penge på din podcast og meget andet.

Hvad er podcast? Del guiden:

Guides i andre kategorier: