Hypnose er ikke længere en alternativ behandling med dårligt ry. Hvad er hypnose? Det får du svaret på i denne guide.

Nogle vil hel sikkert forbinde hypnose med det utal af underholdningsprogrammer, der har været gennem tiden, hvor folk i hypnose gjorde mere eller mindre vanvittige ting. Men det er meget mere end det.

Hvad er hypnose?

Hypnose er en påvirkning af underbevidstheden. Ofte bruges det til at behandle uhensigtsmæssige handlemønstre og vaner. Det kan dog også bruges til mindre noble formål, som underholdning – og måske endda til at begå mord; mere om det lidt senere.

Sådan kommer du i hypnose

En hypnosesession foregår ved, at en hypnoseterapeut beder dig om at lukke øjnene og slappe af. Du skal lytte meget høje til hans/hendes stemme, og via forskellige teknikker klapper du efterhånden mere og mere af. Målet er, at du til sidst slapper så meget af, at hypnoseterapeuten kan kommunikere direkte med din underbevidsthed, fordi dit sinds normale forsvarsmekanismer er sat midlertidigt ud af kraft.

Hvad kan behandles med hypnose?

Der er angiveligt mange tilstande og psykologiske mekanismer, der kan behandles med hypnose, altså områder der i større og mindre grad har rod i underbevidstheden. Det gælder bl.a.

Prøv selvhypnose –
fuld tilfredshed eller pengene tilbage

En session hos en hypnoseterapeut koster typisk omkring 1.000 kr. Ikke alle mennesker, får den ønskede effekt af hypnosebehandlingen. Så et godt sted at starte kan være selvhypnose, hvor du lytter til en lydoptagelse og følger instruktionerne.

Hvad gør hypnose ved en?

Hypnose er blevet brugt som en terapeutisk behandling siden slutningen af ​​1800-tallet. Dets popularitet steg i 1940’erne efter Anden Verdenskrig, da den blev brugt til at hjælpe med at behandle soldater for posttraumatisk stres. I dag bruges det typisk til at hjælpe folk med at overvinde frygt eller stoppe vaner som rygning eller overspisning. Det er en regulering af underbevidstheden

Hvornår virker hypnose?

Mange mennesker bruger hypnose til at hjælpe sig selv med en række ting, såsom at holde op med at ryge eller komme af med dårlige vaner.

For nogle mennesker er hypnose en måde at slappe af på sig selv og finde på løsninger på visse problemer, som de måske står over for. Hypnose kan være gavnligt, når man beskæftiger sig med en række forskellige problemer såsom:

Angst og stress
Udbrændthed
Depression
Anoreksi
Overdreven shopping
Seksuelle problemer
Mangel på selvtillid og selvværd
Selvværd

De mystiske hypnosemord

Hypnose spillede en helt central rolle i én af de opsigtsvækkende mordsager i dansk kriminalhistorie.

29. marts 1951 var en almindelig dag i Landmandsbanken på Nørrebrogade 58 i København. Men så trådte en ung mand ved navn  Palle Hardrup ind i banken. Han hev en pistol op af lommen, og forlangte at få en medbragt mappe fyldt op med kontanter. Kassereren reagerede ikke med det samme, og det fik Hardrup til at affyre et skud, der viste sig at være dræbende. Så rettede han pistolen mod bankbestyren, der blev skudt i hjertet og dræbt øjeblikkeligt.

Skytåndens ordre

Hardrup flygtede på cykel til Griffenfeldsgade nummer 38, hvor han blev anholdt uden dramatik. Politiet undrede sig, for den unge mand, der uden tøven erkendte de to drab, virkede distræt. Under afhøringer forklarede han, at han var blevet beordret til det af sin skytsånd.

Et par dage efter bankrøveriet blev politiet kontaktet af Bjørn Schouw Nielsen, der forklarede at Palle Hardrup var flygtet på hans cykel. Da politiet undersøgte sagen nærmere viste det sig, at de havde været cellekammerater i fængslet, og delte en interesse for hypnose.

Stadig tvivl

Politiet mistænkte, at Bjørn Schouw Nielsen havde brugt sit kendskab til hypnose, og hypnotiseret Hardrup til at begå røveriet. Men man kunne ikke bevise noget. Det ændrede sig i 1952. Palle Hardrup havde nemlig tilstået et tidligere bankrøveri i Hvidovre, og havde i sin dagbog skrevet, at Bjørn Schouw Nielsen havde fået ham til at røve Landmandsbanken.

Under stor mediebevågenhed og skiftende metalerklæringer blev begge mænd dømt i Østre Landsret. Bjørn Schouw Nielsen blev dømt for at have påvirket Hardrup til at begå de to bankrøverier, bl.a. ved hjælp af hypnose. Han blev idømt livsvarigt fængsel.

Palle Hardrup fik en forvaringsom, men begik senere selvmord.

I dag er der stadig tvivl om, hvorvidt hypnose virkelig spillede en rolle i den opsigtsvækkende sag.

Kraftig inspiration for Rejseholdet

Den mystiske sag har været omdrejningspunktet for film og bøger. Den danske kultserie Rejseholdet brugte sagen som kraftig inspiration til afsnit 22. Lars Mikkelsen spiller Bjørn Schouw Nielsen og Thure Lindhardt har rollen som Palle Hardrup.

Se afsnittet her

Legendarisk serie
Rejseholdet

Rejseholdet DVD-boks

Alle afsnit

Den måske mest ikoniske danske krimiserie nogensinde.

Hvad er hypnose? Del guiden:

Guides efter kategori: